Jesenný splín má svoje vysvetlenie. A platia naň tieto dve metódy pre lepšiu duševnú pohodu.

Jesenný splín má svoje vysvetlenie. A platia naň tieto dve metódy pre lepšiu duševnú pohodu.

4 minúty čítanie 1179
Autor: Lenka Zajíčková

Napätie, preťaženosť alebo vnútorný nepokoj môžu byť v jesenných mesiacoch častejšie z niekoľkých vedecky podložených dôvodov. Ak pociťujete, že je toho na vás veľa, nečakajte až sa to samo zlepší a vezmite svoje psychické zdravie do vlastných rúk. Z týchto informácií budete čerpať nielen nasledujúcu zimu.

Výskumy ukazujú, že kombinácia biologických, klimatických a sociálnych faktorov môže prispieť k tomu, že duševné problémy sa môžu na jeseň zhoršiť a veľakrát nás trápia až do jari. V tomto článku si priblížime dve metódy, ktoré vám môžu pomôcť lepšie sa vyrovnať s týmito zmenami . Fungujú na mnoho problémov – od zlých myšlienok cez duševné vyčerpanie až po dlhodobú nervozitu.

Čo je teda na jeseň inak?

Ak sa o vás čierne myšlienky pokúšajú pravidelne vždy s prvými spadnutými listami, rozhodne nie ste v ničom zvláštni. Napätie a nepohoda totiž s nepriazňou počasia skutočne súvisia:

  • Zníženie slnečného svitu a nedostatok svetla: Mnoho ľudí prežíva náročné obdobie, ktoré sa obvykle objavuje na jeseň a v zime, keď je menej denného svetla. Nedostatok slnečného svitu môže ovplyvniť biologické rytmy a neurotransmitery v mozgu, ako je serotonín, ktorý je spojený s náladou. Opäť narážame na to, že nastáva obdobie nedostatku vitamínu D, ktorý je spojený s celkovým zdravím – zásoby z leta už máme totiž vyčerpané.
  • Biologické rytmy: Znížené vystavenie sa prirodzenému svetlu môže narušiť cirkadiánne rytmy (biologické hodiny tela), čo môže prispieť k problémom so spánkom. A ten má na našu psychiku veľký vplyv. Viete, akú rolu v tom hrá tzv. modré svetlo?
  • Fyzická aktivita: Jeseň a zima môžu viesť k nižšej fyzickej aktivite kvôli nepriaznivému počasiu, čo môže ovplyvniť aj duševný stav, pretože pohyb je spojený s lepšou náladou a pozitívnym dopadom na psychiku. 
  • Zmeny v životnom štýle a aktivitách: Pre rodičov i deti môže byť prechod z letných prázdnin do školského roku stresujúci. Zmeny v rutine a zvýšené školské a pracovné zaťaženie nikomu stres neuberajú. Nasleduje vypätie pred Vianocami, ktoré pre citlivejších jedincov predstavujú skutočne ťažké ročné obdobie. 
  • Sociálna izolácia: Znížené vonkajšie aktivity a menej sociálnych interakcií počas chladných mesiacov môžu prispieť k pocitom osamelosti a izolácie. 
Už teraz je vám asi jasné, že všetko so všetkým súvisí a človek sa ľahko ocitne v situácii, keď stokrát nič umorilo osla. Preto sú tu dve metódy, ktoré asi nepoznáte, ale naučíte sa vďaka nim pracovať sami so sebou. 

Mindfulness, čiže všímavosť

Je zameraná na plné venovanie pozornosti prítomnému okamihu, bez toho, že by sme ho hodnotili alebo sa nechali ovládnuť svojimi myšlienkami a emóciami. Cieľom je podporiť schopnosť sústrediť sa a navodiť celkovú, dlhodobú pohodu. 

Základné princípy mindfulness: 

Zamerajte sa na to, čo sa deje práve teraz, namiesto toho, aby ste premýšľali o minulosti alebo budúcnosti. 

Pozorujte svoje myšlienky, pocity a telesné vnemy bez hodnotenia alebo posudzovania. 

Prijatie: Uvedomte si svoje myšlienky a pocity také, aké sú, bez toho, že by ste sa ich snažili zmeniť alebo odstrániť. 

Mindfulness v každodennom živote znamená venovať plnú pozornosť len prebiehajúcemu okamihu, aj keď ide o banality. Napr. vedomé jedlo: Keď jete, sústreďte sa na chuť, vôňu a textúru jedla. Snažte sa jesť pomaly a plne si vychutnávať každý hlt. Mindfulness prevádzkujte aj pri chôdzi: Keď idete, vnímajte každý krok, ako sa vaše nohy dotýkajú zeme, a pozorujte okolie okolo seba. A keď sa rozprávate s niekým, plne sa sústreďte na toho druhého a na to, čo hovorí, namiesto toho, aby ste premýšľali o tom, čo poviete vy. 

Bohužiaľ sme si zvykli na to, že našu pozornosť kradne množstvo rušivých elementov a robíme desať vecí naraz. Počas rozhovoru odbiehame k tomu, čo sa deje v mobile. Stihneme napísať e-mail, nákupný zoznam i upomienku. Také roztrieštenie pozornosti však pôsobí z dlhodobého hľadiska veľmi negatívne na náš duševný stav aj na naše vzťahy.

Neváhajte používať STOPku

Nejde o dopravnú značku – aj keď účel má dosť podobný. Veľmi jednoduchá technika STOP je odvodená od týchto čarovných slovíčok z angličtiny.

S – Stop (zastavte sa).

T – Take a breath (zhlboka sa nadýchnite).

O – Observe (pozorujte, čo sa deje okolo aj vo vašom tele).

P – Proceed (pokračujte s väčším pokojom a vedomím).

Prečo STOP tak dobre funguje? Je účinná na okamžité zmiernenie vypätia a zvýšenie všímavosti. Pomáha zastaviť naše automatické reakcie a vrátiť sa k prítomnému okamihu. Skrátka a dobre nás vráti späť do reality v pozitívnom zmysle slova.

Opäť si dáme príklad:

Dnešný deň bol od rána na nič. Už cestou do práce som zmokol a navyše som nedal deti do škôlky včas, takže mi to učiteľka dala zožrať. Na porade sa objavoval jeden problém za druhým. Teraz trčím v kolóne a volá mi naštvaná manželka – chce sa hádať kvôli peniazom. V tejto chvíli som zrelý rozmlátiť čo sa dá. 

STOP!

V tejto chvíli je ideálna príležitosť povedať si STOP a pripomenúť si jednotlivé kroky: Zastavte sa – ďalším naháňaním vážne ničomu nepomôžete. Nadýchnite sa, pokojne viackrát. Všimnite si, ako vám bije srdce, či necítite tepanie v hlave alebo či sa vám trasú ruky. Čo sa to vlastne deje? Toto nepotrebujete! Aj len 10 minút pozorovania situácie, ktorú prežívate, vám pomôže upokojiť sa a vy môžete pokračovať ďalej s väčšou stabilitou. 

Hľadáte pre seba ešte niečo ďalšie?

Každému chutí iná šálka čaju. Ak vás tieto dve metódy nezaujali, možno vám pomôže písať si denník. Je dobré si ho s odstupom času prečítať, pretože nám to pomôže často vidieť veci v inom svetle. Naraz máme odstup a nadhľad a uvedomíme si, že to, čomu sme nerozumeli, naraz dáva zmysel a už sa tým nemusíme zaoberať.

Keď sa v živote dostaneme do začarovaného kruhu zlých nálad a situácií, nie je jednoduché dostať sa von. Ale rovnakým spôsobom je možné ovplyvniť všetko k lepšiemu. Nové dobré zvyky, láska k sebe samým a činnosti prinášajúce radosť nás dokážu polapiť – tak to skúste pripustiť


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa