Horčík

Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Prispieva ako k normálnej funkcii svalov, tak k normálnej činnosti nervového systému. Viac ako polovica horčíka v našom tele sa nachádza v kostiach a zuboch, zvyšok v bunkách.

Horčík

Horčík prispieva k normálnej funkcii svalov

Každý pohyb, ktorý vykonávame, vyžaduje horčík, pretože tento minerál prispieva ako k normálnej funkcii svalov, tak k normálnej funkcii nervového systému. Oboje spolu úzko súvisia, pretože bez nervov, ktoré prenášajú informácie, by sme nemohli urobiť žiaden pohyb. Horčík nám pomôže udržať svaly v dobrej kondícii.

Horčík pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí

Minerály sú hlavnou stavebnou hmotou kostí a zubov. Naša kostra obsahuje asi 55 – 60 % horčíka, ktorý sa nachádza v tele. V prípade nedostatku horčíka môže organizmus čerpať horčík práve z kostí, čo je však nežiadúce. Je dôležité prijímať dostatok horčíka, pretože pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí a zubov. 

Medzi ďalšie dôležité funkcie horčíka patrí tiež:

  • pomáha udržiavať hladinu elektrolytov
  • podieľa sa na premene energie
  • prispieva k fungovaniu nervového systému
  • prispieva k normálnej svalovej funkcii
  • podieľa sa na syntéze bielkovín

Odkiaľ horčík získať?

Horčík sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v obilných produktoch a zelenine. Dôležitým zdrojom je tiež zelená listová zelenina, orechy, banány, strukoviny, tmavá čokoláda, káva a mliečne výrobky, zemiaky, mäso, morské plody a ryby. Nezabudnite tiež na minerálne vody – tých máme na Slovensku naozaj široký výber a sú skvelé nielen na dopĺňanie minerálov – pomáhajú udržiavať pitný režim. Ak športujete, môžete piť tiež iontové nápoje bohaté na horčík, alebo jednoducho nájsť správny výživový doplnok.

 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?