Nechtík lekársky

Vyzerá ako slniečko a pomáha zvnútra aj zvonka. Milovali ho už naše prababičky, ktoré sa nemohli spoľahnúť na moderné výživové doplnky. Ich múdrosť nás našťastie neopustila a dodnes patrí nechtík do každej domácej prírodnej lekárničky!

Nechtík lekársky

Na pestovanie veľmi nenáročný, a napriek tomu plný sily! Pri užívaní vnútorne prispieva k normálnej funkcii pečene a čriev a celkovo ich pomáha upokojiť. Popri tom ho už iste dobre poznáte ako prírodný prostriedok na hojenie rán a na ošetrenie pokožky.

Prírodné farbivo, ktoré nám prospieva

Práve jeho pestré kvety sú zdrojom prírodného farbiva, ktoré dokáže v kuchyni nahradiť vzácny šafrán. Môže byť tiež súčasťou prírodných farieb na vlasy, ktoré nielenže farbí, ale zároveň ošetruje. Hoci sa najviac pre svoje účinky využívajú kvety, v semenách nechtíka nájdete vysoký obsah proteínov, a s chuťou môžete konzumovať aj listy.

Všeliek zo slovenskej záhradky

Nechtík lekársky nám pomôže na širokú škálu neduhov. Zvonku je výborný na hojenie rán a popálenín, ale aj pre krásu blonďavých vlasov. Často ho nájdeme ako súčasť mastičiek a krémov. Niektoré sa používajú na hojenie áft a drobných poranení na slizniciach, prípadne ich môže nahradiť oplach z odvaru nechtíka.

Nechtík konzumujte bez obáv

  • zmierňuje ženské ťažkosti, najmä nepohodlie v čase menštruácie
  • upokojuje trávenie – prispieva k normálnej funkcii čriev a pečene
  • nechtík si ceníme kvôli jeho antioxidačným schopnostiam.

Znamená to, že chráni naše bunky pred pôsobením voľných radikálov a škodlivín. Pôsobí týmto spôsobom na úplne celé telo a ideálne je, ak môžeme výťažok z nechtíka lekárskeho užívať pravidelne.

Na nechtík si teda pokojne stavte! Stará sa o pokožku, hodí sa na tráviace ťažkosti, veľmi prospieva tiež zraku a dokonca obsahuje vitamín C! A čo viac, čaj z nechtíka lekárskeho je veľmi chutný, čo u byliniek nebýva bežné.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?