Zobraziť kategórie
Risengrøt: Nórska vianočná ryžová kaša môže doplniť aj váš sviatočný stôl.

Risengrøt: Nórska vianočná ryžová kaša môže doplniť aj váš sviatočný stôl.

2 minúty čítanie 936
Autor: Lenka Zajíčková

V Nórsku sa Vianoce nezaobídu bez tradičnej ryžovej kaše risengrøt. Tento jednoduchý, ale výnimočný pokrm spája históriu, čaro vianočných tradícií a radosť z rodinných stretnutí. Napriek tomu, že sa kaša objavuje na stoloch po celý rok, počas Vianoc získava úplne iný význam. Zbiehajú sa vám sliny?

História risengrøt je stará stovky rokov

Tradícia ryžovej kaše siaha hlboko do minulosti a jej korene nájdeme už v stredoveku. Vtedy bola ryža luxusnou surovinou dovážanou do Škandinávie z juhovýchodnej Ázie. Risengrøt bola preto považovaná za výnimočný pokrm a často sa podávala pri slávnostných príležitostiach, ako sú Vianoce. V 19. storočí sa kaša stala symbolom štedrosti – bohato ozdobená maslom a posypaná škoricovým cukrom sa ponúkala nielen hosťom, ale aj mýtickým škriatkom, známym ako nissen, ktorí vraj chránia domácnosť. 

Ľudia v severských krajinách boli najmä v minulosti pomerne dosť prepojení s prírodou a verili na mnoho postáv. Elfovia, trollovia, obri či celý rad bohov. 

V čom tkvie vianočná tradícia ryžovej kaše?

Obľúbená je po celý advent, jej pravá chvíľa príde ale neskôr. Práve na Štedrý deň v mnohých nórskych domácnostiach vonia risengrøt a kúsok z nej sa často necháva vonku ako dar pre škriatkov. Je sa buď na obed, alebo ako dezert po večeri. Pokojne si ju však môžete dať aj ako teplé raňajky alebo desiatu. K tradícii tiež patrí vloženie jednej celej mandle do hrnca s kašou. Kto ju vo svojej porcii nájde, podľa zvyklostí bude mať v nasledujúcom roku šťastie alebo dostane malú odmenu, napríklad marcipánové prasiatko.

Ako uvariť Risengrøt:

Napriek tomu, že základy receptu zostávajú rovnaké, príprava risengrøt dnes využíva moderné kuchynské metódy, ako je varenie v pomalom hrnci alebo rúre, aby sa kaša nepripaľovala. Tradičné suroviny zahŕňajú ryžu, mlieko alebo smotanu, vanilku, štipku soli a cukor. Kaša sa servíruje teplá, doplnená kúskom masla, škoricou a cukrom.

Základný recept:

1. Uvarte 200 g guľatozrnnej ryže s 0,5 l vody, dokiaľ ju ryža nenasiakne.

2. Pridajte 1 l mlieka a nechajte pomaly prebublávať, dokiaľ kaše nezhustne (cca 40 minút).

3. Dosoľte podľa chuti. Podávajte s maslom, škoricou a cukrom.

Mnohí hovoria, že kaša je najlepšia druhý deň, keď sa odleží. Počas ohrievania ale buďte extra opatrní, pretože má tendenciu pripaľovať sa. Dosť možno bude potrebovať pridať trochu mlieka.

Súčasné podoby risengrøt

Aj do severskej kuchyne sa vkradol duch modernej doby a tak na ryžovú kašu vznikajú mnohé variácie. A voľnú ruku máte celkom určite aj vy! Mnohí Nóri napríklad menia risengrøt na dezert zvaný riskrem, keď zmiešajú vychladenú kašu so šľahačkou a podávajú ju s malinovou omáčkou. Iní zase pridávajú oriešky, sušené ovocie alebo používajú alternatívne rastlinné mlieka, aby bol pokrm vhodný aj pre vegánov.

Vianočné zaujímavosti

Risengrøt nie je len pokrm, je to symbol. Pripomína nórske hodnoty – pospolitosť, jednoduchosť a rešpekt k tradíciám. V modernej dobe si risengrøt obľúbili aj turisti, ktorí počas vianočných trhov ochutnávajú túto lahôdku ako súčasť nórskeho kultúrneho dedičstva. Kašu môžete jesť napríklad z jednej misky alebo ju spoločne miešať počas varenia. Kde je dané, že si nemôžeme vytvárať nové tradície? 

Nech už sa rozhodnete pripraviť tradičnú risengrøt alebo moderný variant, vôňa škorice a masla zaručene vyčaruje kúzelnú vianočnú atmosféru.


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa

Vianočná prevádzková doba call centra 2024
Dobrý deň, počas vianočných sviatkov nás môžete kontaktovať 27. 12. a 30. 12.
Po novom roku sme tu pre vás opäť každý pracovný deň, po novom zadarmo na linke 0800 100 090.

Ďakujeme za pochopenie!
NaturaMed Pharmaceuticals