Rybí tuk poznali aj Vikingovia. Za ten najkvalitnejší dnes považujeme olej z lososa.

Rybí tuk poznali aj Vikingovia. Za ten najkvalitnejší dnes považujeme olej z lososa.

23

Ak ste ho zatiaľ neskúsili, mali by ste zbystriť – v tomto článku sa dozviete všetko podstatné. Vedeli ste napríklad, že rybí tuk sa užíval už pred stovkami rokov? A dokonca slúžil ako účinný prostriedok na hojenie rán.

Rybí olej nie je žiadnou novinkou – kam až siaha jeho história?

Úplne presne to dopátrať nemožno. Vieme však, že už okolo roku 1000 n. l. vedeli Vikingovia oddeliť tuk od mäsa nielen rybieho, ale aj tulenieho či mrožieho. Boli si vedomí toho, že tuk je niečím špecifický. Niečím, čo sa pozitívne prejavovalo na ich zdraví. Musíme si uvedomiť, že vtedajšia strava bola nesmierne jednotvárna a nedostatok živín spôsoboval mnoho zdravotných problémov. Ľudia sa priemerne nedožívali ani polovicu toho, čo my. Tuk z morských živočíchov bol však vítanou zásobou vitamínu D, omega-3 a mnohých ďalších látok. Zaujímavosťou je, že rybí tuk získavali zo sušenej tresčej pečene, nie z čerstvo ulovenej ryby.

Že bolo kúzlo rybieho tuku objavené práve severskými národmi, nie je náhoda. Ľudia zaznamenali, že tí, ktorí žijú blízko mora a živia sa inak než obyvatelia vnútrozemia, sú skrátka zdravší. 

Vďaka svojej adaptácii na drsné podmienky a využívanie prírodných zdrojov, ako je rybí tuk, Vikingovia prežívali a prosperovali. Boli známi svojimi výpravami na dlhé vzdialenosti. Rybí tuk bol pre nich ideálnou potravinou na cestách. Bol trvanlivý a poskytoval im vysoko kalorický a výživný zdroj energie, ktorý si mohli ľahko vziať so sebou na lode.

… a neskôr vznikla prvá továreň na rybí tuk.

Stalo sa tak v roku 1854 v nórskom Bergene. Pokrok to bol veľký, pretože olej sa získaval priamo z tresčej pečene a už vtedy šiel na export do celého sveta. A nebolo to len kvôli zdravotným benefitom – vyrábalo sa z neho napríklad aj mydlo. Nórska tradícia rybieho tuku je tak skutočne bohatá a siaha až k Vikingom. Preto, ak sa pozriete po výživovom doplnku s omega-3 a vitamínom D, určite pátrajte po výrobkoch s nórskou kvalitou. 

V 21. storočí sme už úplne inde. Rybí tuk sa balí do želatínových kapsúl, ktoré neprepustia pachuť ani vôňu. 

Najnovšie poznatky vyzdvihujú olej z lososa.

Rybí tuk má pomerne široké spektrum zdrojov. Od oleja z tresčej pečene cez tuniačí olej až napríklad ku krillovému, ktorý pochádza z drobných kôrovcov a technicky vlastne nejde o rybí tuk. 

Čo medzi nimi vyniká najviac, je olej z lososa. Každý typ rybieho tuku má totiž špecifický pomer omega-3 kyselín, presnejšie povedané hlavne kyseliny EPA a DHA. A o to by sme sa mali zaujímať, pretože:

  • Kyselina DHA je známa ako podpora mozgu a nervovej sústavy. Je výborná na koncentráciu, kognitívne funkcie mozgu a často sa odporúča aj malým deťom.
  • Kyselina EPA má pozitívny vplyv najmä na normálnu funkciu srdca a nervovej sústavy.

Záleží teda na tom, čo je naším cieľom a čo chceme na našom zdraví podporiť. Pochopiteľne to bude asi oboje a to je dôvod, prečo zvoliť olej z lososa – nájdeme v ňom EPA, DHA a dokonca aj menej častú kyselinu DPA, ktorá podporuje účinnosť svojich známejších sestier. 

Olej z lososa má ešte jednu veľkú výhodu: pre ľudský organizmus je veľmi dobre vstrebateľný. Z minimálneho množstva tak vyťažíme maximum, čo je nielen múdre, ale aj dobré pre našu peňaženku. 

Lososa na oči, srdce, mozog i imunitu

Na záver možno dodať jediné: olej z lososa je pre svoj ideálny obsah omega-3 kyselín a vitamínu D perfektným výživovým doplnkom, ak chcete podporiť zrak, činnosť srdca, funkciu mozgu i imunitu v jednom. A pretože vitamín D je rozpustný v tukoch, nemusíte už riešiť, kedy taký výživový doplnok užívať – vďaka tomu, že ide o rybí tuk. 


Zdroje:


https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/112_MET.pdf


https://www.institutmodernivyzivy.cz/konzumace-ryb/

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa