Seriál o ľudskom tele: viete, ako funguje vaša pečeň?

Seriál o ľudskom tele: viete, ako funguje vaša pečeň?

3 minúty čítanie 981
Autor: Lenka Zajíčková

Pečeň má neuveriteľnú schopnosť – z malého kúska tkaniva vie dorásť takmer na pôvodnú veľkosť. Chcete sa o nej dozvedieť ďalšie nečakané veci? Rozhodne by ste mali čítať ďalej!

Čo sa dozviete?

  • Ako pečeň vyzerá a z čoho sa skladá,
  • čo pre naše telo robí,
  • čo pre jej zdravie môžeme urobiť my,
  • a pár zaujímavostí na záver.

Malá anatómia pečene

Pečeň možno bez zveličenia označiť čističkou nášho tela a továrňou na zdravie. Je jedným z najväčších orgánov v tele a má tvar podobný trojuholníku alebo klinu. Je väčšia než žalúdok a váži asi 1,5 kilogramu. Táto žľaza má schopnosť sa sama obnoviť a regenerovať, takže ak sa časť pečene poškodí alebo odstráni, môže dorásť späť skoro na pôvodnú veľkosť. Hlavnými pečeňovými bunkami sú hepatocyty.

Pečeň sa skladá z dvoch hlavných častí, ktorým hovoríme laloky:

  • Pravý lalok je väčší a zaberá viac miesta.
  • Ľavý lalok je menší a leží vľavo od stredovej línie tela.

Ďalej k nim patria žlčovody a žlčník. Predstavte si žlčovody ako malé potrubie, ktoré prenáša žlč (zelenú tekutinu, ktorá pomáha tráviť tuky) z pečene do žlčníka a čriev. Žlčník je malý váčik ležiaci pod pečeňou a má za úlohu žlč skladovať. Keď jeme, žlčník uvoľňuje žlč do čriev a tým napomáha s trávením potravy.

Pečeň produkuje až jeden liter žlče denne. Žlč pomáha vášmu telu tráviť tuky z jedla a bez nej by bolo trávenie tučných potravín veľmi ťažké. Určite poznáte pocit, keď je vám po veľmi tučnom jedle zle, alebo dokonca sami musíte držať žlčníkovú diétu, aby nedochádzalo k takej záťaži.

Akú funkciu má pečeň?

Pečeň vykonáva viac ako 500 rôznych chemických reakcií. Ukladá sa v nej krv, ktorá môže byť v prípade potreby rýchlo uvoľnená do krvného obehu. Inou úlohou pečene je hromadenie prebytočného cukru vo forme tzv. glykogénu, ktorý sa neskôr môže premeniť späť na energiu, keď ju vaše telo potrebuje. Je to ako mať v tele batériu, ktorú môžete použiť v prípade núdze.

Pečeň tiež zhromažďuje rôzne vitamíny, najmä vitamín A, D, E, K a B12. A tiež je prvým orgánom, ktorý prijíma krv z tráviaceho traktu, čo znamená, že spracováva všetky živiny, ale tiež toxíny, ktoré sa do tela dostanú z jedla a nápojov. Podieľa sa na procese detoxikácie organizmu – vďaka nej sa škodliviny vyplavia vylučovacou sústavou z tela von. 

Hlavnými úlohami pečene je teda:

  1. Detoxikácia: pečeň je ako obrovský filter, ktorý čistí krv. Zachytí nežiaduce látky a odstráni ich, aby vaše telo zostalo zdravé. 
  2. Zásobáreň energie: telo rozkladá potravu na živiny. Tieto živiny putujú do pečene, kde sú premenené na energiu. No a tá je potom posielaná do všetkých častí nášho tela, aby sme boli schopní robiť akúkoľvek činnosť. 
  3. Skladovanie nutrientov: pečeň uchováva zásoby vitamínov a minerálov, ktoré organizmus potrebuje. V prípade, že je to dôležité, si ich zase odčerpá späť do obehu.
  4. Dôležité látky tiež vyrába: napr. žlč, ktorá pomáha pri trávení jedla. Tiež syntetizuje bielkoviny, ktoré sú dôležité na rast a opravu buniek.
  5. Podpora imunity: jednak filtruje škodliviny, ďalej produkuje látky, ktoré hrajú rolu pri imunologických procesoch a okrem toho reguluje správnym spôsobom činnosť T-lymfocytov.  

Máme možnosť odvďačiť sa pečeni za to, čo pre nás robí?

Starať sa o svoju pečeň je ako starať sa o svoj osobný detoxikačný systém. A skutočne je pár vecí, ktorými jej môžeme prospieť, alebo naopak uškodiť (a tých je múdre sa radšej vzdať):

Začnite výberom správnych potravín – pečeň potrebuje pestrú stravu plnú ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a zdravých tukov, ako je olivový olej alebo avokádo. Vyhnite sa ťažkým, tučným jedlám a pridaným cukrom, ktoré pečeň zbytočne zaťažujú. 

Pravidelná fyzická aktivita, či už je to behanie, joga alebo len svižná prechádzka, pomáha udržiavať našu rozumnú telesnú hmotnosť, čo je pre pečeň zásadné. 

Nezabúdajte tiež na dostatočnú hydratáciu – vaše telo ocení každý pohár vody. Obmedzte konzumáciu alkoholu, pretože nadmerné pitie môže spôsobiť vážne poškodenia. Vyhýbajte sa fajčeniu – to bude pečeň len zaťažovať. 

Pravidelné lekárske prehliadky by mali byť samozrejmosťou. Ide o prevenciu nielen problémov s pečeňou. Rizikovým skupinám osôb sa odporúča zvážiť aj očkovanie proti všetkým typom žltačky.

Vždy vás zaujmú zaujímavosti? Potom budete možno, prekvapení, že:

  • Prvá úspešná transplantácia pečene bola vykonaná v roku 1967 a dnes je bežné, že sa transplantuje tkanivo od živých darcov. Po transplantácii pečene musia pacienti užívať špeciálne lieky, ktoré pomáhajú telu prijať novú pečeň.
  • Každý deň pečeň prefiltruje viac ako 1,4 litra krvi každú minútu. To znamená, že za deň zvládnu prefiltrovať približne 2 000 litrov krvi.
  • Napriek tomu, že cholesterol má zlú povesť, je dôležitý pre tvorbu bunkových membrán a hormónov. Pečeň produkuje približne 80 % cholesterolu, ktorý vaše telo potrebuje. V rámci jedálneho lístka teda stále platí, že s potravinami bohatými na cholesterol šetríme.
  • Pečeň je hlavným skladiskom železa v tele. Keď zjete potraviny bohaté na železo, pečeň ho uloží a uvoľní, keď je potreba.
  • Pečeň produkuje veľa tepla vďaka svojej vysokej metabolickej aktivite. To pomáha udržiavať celkovú telesnú teplotu.


Zdroje: 

https://www.tribune.cz/archiv/lekari-upozornuji-na-narust-onemocneni-jater/


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa