Glukomanán znižuje riziko nadmerného zvyšovania hmotnosti

Glukomanán znižuje riziko nadmerného zvyšovania hmotnosti

Vysokú sýtiacu schopnosť glukomanánu pochádzajúceho z konjaku (rastlina Amorphophallus konjac) potvrdila okrem iného štúdia zameriavajúca sa na zistenie vplyvu fyzikálnych vlastností vlákniny na reguláciu chuťovej reakcie potkanov. V tejto štúdii boli pri kŕmení potkanov použité diéty s čiastočne degradovaným konjakovým glukomanánom (DKGM) s rôznou schopnosťou zadržiavať vodu, napučať a viskozitou. Výsledky ukázali, že hmotnosť a obsah vody v gastrointestinálnej trávenine (chýmuse) sa zvyšuje spolu s nárastom fyzikálnych vlastností diéty a súvisiacim zvýšením distenzie žalúdka a podporou nasýtenia. Hydratovaný DKGM zvýšil viskozitu chýmusu a výrazne predĺžil čas zdržania tráveniny v tenkom čreve, čím prispel k dlhšej sýtosti potkanov. Výsledkom bolo zníženie príjmu potravy a rizika nadmerného nárastu váhy.

Rastlina konjak (Amorphophallus konjac), ktorú tvorí až zo 60 % rozpustná vláknina glukomanán, podľa metaanalýzy dostupných výskumov pomáha pri znižovaní množstva tuku v tele a zvýšení pocitu sýtosti, zlepšení zdravia zubov, zvýšení životaschopnosti mikrobiómu v hrubom čreve a znížení hladiny cholesterolu.

 

Zdroje:

https://ajhsjournal.ph/index.php/gp/article/view/59/77

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/4/743

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa