Nedostatok vitamínu K2 môže mať vplyv na závažnosť priebehu COVID-19

Nedostatok vitamínu K2 môže mať vplyv na závažnosť priebehu COVID-19

Na účinky suplementácie vitamínu K2 u 40 hospitalizovaných pacientov s COVID-19 vyžadujúcich doplnkový kyslík sa zamerala jednocentrová dvojito zaslepená randomizovaná placebom kontrolovaná štúdia fázy 2. Záverečná analýza spomínanej štúdie ukázala, že v prípade suplementácie vitamínom K2 došlo k významnému zníženiu hladín dp-ucMGP (desphospho-uncarboxylated matrix gla protein). Vysoké hladiny dp-ucMGP sú pritom konzistentne spojené so zlými klinickými výsledkami u pacientov s COVID-19 a súvisí s nedostatkom vitamínu K. Vitamín K aktivuje Matrix Gla proteín (MGP) a chráni elastické vlákna pred degradáciou.

Počas prvej vlny COVID-19 bolo preukázané, že pacienti s COVID-19 majú nedostatok vitamínu K. Táto skutočnosť korelovala so závažnejšou degradáciou elastických vlákien a zvýšenou produkciou prozápalových cytokínov. Predpokladá sa, že patológia ťažkého priebehu COVID-19 je výsledkom nasledujúcich dvoch procesov: nadmernej zápalovej reakcie a hyperkoagulácie. Vitamín K sa podieľa na oboch menovaných. Napriek tomu, že počet osôb trpiacich závažným ochorením COVID-19 klesá, zostáva najmä u starších osôb a tých so špecifickými komorbiditami stále príčinou častej hospitalizácie.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2077-0383/13/12/3476

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa