Omega-3 ako súčasť prevencie respiračných vírusových infekcií

Omega-3 ako súčasť prevencie respiračných vírusových infekcií

Závery analýzy naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA) by mala byť súčasťou stratégie znižovania dopadu pandémie SARS-CoV-2 a budúcich epidémií respiračných vírusových infekcií. Analýza, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition, využívala britskú prospektívnu populačnú kohortu približne 500 tisíc osôb. Z tej bolo zaradených na posúdenie viac ako 110 tisíc. Výsledky naznačujú, že vyššia hladina DHA je spojená s nižším rizikom pozitívneho testovania na vírus SARS-CoV-2, hospitalizácií a úmrtí na ochorenie COVID-19.

Omega-3 mastné kyseliny vrátane DHA majú mnohé protizápalové účinky a môžu znižovať riziko progresie ochorenia COVID-19 do závažnejšieho stavu. DHA je zároveň prekurzorom špecializovaných prorezolučných mediátorov (SPM), pričom u niektorých bola preukázaná prospešnosť v modeloch respiračných ochorení a infekcií u hlodavcov.

 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9972879/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.624657/full

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa