Priaznivý vplyv spoločného užívania kurkumínu a piperínu

Priaznivý vplyv spoločného užívania kurkumínu a piperínu

Metaanalýza zameraná na účinky spoločnej suplementácie kurkumínu a piperínu dospela k záveru, že ich užívanie vedie k zníženiu oxidačného stresu a depresie u pacientov s chronickým stresom a neurologickými poruchami a k zlepšeniu glykemického indexu, lipidového profilu a miery oxidačného stresu u diabetikov. Priaznivý vplyv má tiež na hodnoty zápalových markerov u pacientov trpiacich obezitou a metabolickým syndrómom a stav pri chronických respiračných ochoreniach a astme. Využiteľnosť kurkumínu je obmedzená kvôli jeho nízkej gastrointestinálnej absorpcii a biologickej dostupnosti. Dôvodom je pritom jeho nerozpustnosť vo vode a rýchly metabolizmus vylučovania. Súčasné podávanie kurkumínu spolu s piperínom môže biologickú dostupnosť perorálne podávaného kurkumínu zlepšiť.

 

Kurkumín je žlto zafarbený polyfenol, ktorý sa nachádza v sušenom podzemku rastliny Curcuma. Farmakologickým vlastnostiam kurkumínu sa v posledných niekoľkých desaťročiach venuje stále väčšia pozornosť. V súčasnosti sú skúmané jeho možné antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne, protirakovinové, antidiabetické a zoštíhľujúce účinky.

 

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.7737

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.7730

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/7/6621

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa