Súčasná suplementácia vápnika a vitamínu D zvyšuje hustotu kostných minerálov

Súčasná suplementácia vápnika a vitamínu D zvyšuje hustotu kostných minerálov

Nízky príjem vápnika a nedostatok vitamínu D pozitívne korelujú s výskytom osteoporózy. K tomuto záveru dospela metaanalýza 26 randomizovaných dvojito zaslepených štúdií publikovaná v odbornom časopise Diseases. Z jej záverov vyplýva, že vitamín D samotný alebo v kombinácii s vápnikom zvyšuje cirkulujúci 25(OH)D. Vápnik so súčasnou suplementáciou vitamínu D, ale nie samotný vitamín D, potom vedie k zvýšeniu hustoty kostných minerálov (bone mineral density, BMD).

V skupinách so suplementáciou došlo zároveň k zníženiu hladín parathormónu (PTH) v sére. Zvýšená hladina PTH pritom stimuluje odbúravanie kostného tkaniva, vyplavenie vápnika z kostí a vzostup kalcémie. 


Dobrý stav kostí pomáha chrániť pred osteoporózou, krehkosťou a zlomeninami kostí, ktoré súvisia s vyšším vekom. Ich zdravie ovplyvňuje vek, pohlavie, etnický pôvod, rodinná anamnéza, hormonálne hladiny, fyzická aktivita, svalová sila a výživa. 


Zdroje:

https://www.mdpi.com/2079-9721/11/1/29

https://www.mnof.cz/docs/okb_laboratorni_prirucka/_LP_03452-L0000020.htm 

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/12/2648 


Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa