Vitamín E ako súčasť prevencie KVO

Vitamín E ako súčasť prevencie KVO

U ľudí s vyšším kardiovaskulárnym rizikom môže byť vhodnou prevenciou rozvoja KVO dostatočný príjem vitamínu E. Podľa štúdie boli u dospelých s vyšším počtom rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, medzi ktoré bola zaradená obezita, zvýšený systolický alebo diastolický krvný tlak, dyslipidémia, vysoká plazmatická glukóza nalačno alebo inzulínová rezistencia, zaznamenané nízke hodnoty vitamínu E v plazme.

Vitamín E pritom okrem iného pomáha znižovať oxidačný stres, ktorý môže negatívne ovplyvňovať kardiovaskulárny systém a viesť k funkčnému a štrukturálnemu poškodeniu orgánov vrátane mozgu citlivého na oxidačný stres. Oxidačný stres je zvyšovaný okrem iného stresom stimulujúcim dráhy produkujúce voľné radikály. Štúdia ukázala, že podanie vitamínu E potkanom vystaveným stresovej situácii viedlo k dramatickému zníženiu hladiny malóndialdehydu (MDA) a zvýšeniu katalázy (CAT), vrátane glutathionperoxidázy (GSH-Px) a superoxiddismutázy (SOD). Účinky vitamínu E boli pritom významne vyššie v skupinách s akútnym a chronickým stresom než v kontrolnej skupine.

Vitamín E je skúmaný nielen z dôvodu svojich účinkov znižujúcich riziko kardiovaskulárnych ochorení, ale tiež z dôvodu antidiabetických, antilipidemických, antiobéznych a antihypertenzných účinkov aj z dôvodu možných prínosov v oblasti alergií a nádorových ochorení.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X23003455

https://www.mdpi.com/2504-3900/91/1/356

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?