Vitamín K2 znižuje riziko osteoporotických zlomenín

Vitamín K2 znižuje riziko osteoporotických zlomenín

Suplementácia vitamínu K2 môže úspešne zabrániť výskytu zlomenín súvisiacich s osteoporózou. K tomuto záveru dospela rešerš anglicky písaných zdrojov publikovaná v AIP Conference Proceedings, ktorá zdôrazňovala nevyhnutnosť vitamínu K2 pre fyziológiu kostí, a to najmä na signalizáciu, remodeláciu kostných buniek a apoptózu. Tento záver potvrdila aj ďalšia metaanalýza 16 randomizovaných dvojito zaslepených štúdií (RCT) zameriavajúcich sa na vplyv vitamínu K2 na hustotu kostných minerálov (bone mineral density, BMD) u postmenopauzálnych žien. Z ich výsledkov vyplýva, že vitamín K2 môže nepriamo podporovať mineralizáciu kostí a zvyšovať ich pevnosť. Metaanalýza zároveň preukázala, že vitamín K2 znižuje sérové hladiny nedostatočne karboxylovaného osteokalcínu (ucOC) a pomer ucOC k dostatočne karboxylovanému osteokalcínu (cOC).

 

 

Zdroje:

https://pubs.aip.org/aip/acp/article-abstract/2820/1/050012/2900322/Cost-Effectiveness-of-vitamin-K2-in-the-prevention?redirectedFrom=fulltext

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.979649/full

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa