Najväčší trend v oblasti zdravia v Nórsku – kúpanie v ľade a sauna

Najväčší trend v oblasti zdravia v Nórsku – kúpanie v ľade a sauna

3 minúty čítanie 1227
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Predstavte si, že je zima a mrzne. Je mínus 10 stupňov a vietor preniká vaším telom ako nôž. Sneh padá, chrúpe, je čistý a biely. Posledná vec, na ktorú myslíte, je vyzliecť sa, obliecť si plavky a vliezť do ľadovej vody. Ale to je presne to, čo mnoho Nórov v zime robí. Stále viac ľudí si uvedomuje zdravotné prínosy ponorenia tela do studenej vody. Vleziete do jazera alebo rieky, kde je všetko pokryté ľadom, okrem malého otvoru na vrchole. Prečo to ľudia robia, a ku všetkému dobrovoľne? Prečítajte si, prečo sa to stalo v severských krajinách takým trendom, a aké sú zdravotné prínosy studenej vody.

Čo je ľadový kúpeľ?

Popularita ľadového kúpania neustále rástla a počas koronavírusovej pandémie dosiahla nové výšiny. Nikdy nebolo v Nórsku na sociálnych sieťach zdokumentovaných toľko studených kúpeľov. Tento záujem súvisí so všeobecným nárastom záujmu o zdravie a život v prírode. Fínsko je absolútnou jednotkou a ich ľadové kúpanie je neodmysliteľne spojené s trendom saunovania, ktorý sa postupne dostal aj do Nórska. Ale až koncom 80. rokov fínski vedci začali skúmať účinky ľadových kúpeľov na telo. Vďaka tomu je ľadové kúpanie skutočne novou oblasťou výskumu a jedným z najpopulárnejších zdravotných trendov posledných rokov.

Čo sa deje s telom pri ľadovom kúpaní?

Keď telo ponoríte do studenej vody, dostane sa do šoku a tento šok spustí v tele mnoho procesov. Ako studená voda obklopuje telo, receptory v koži signalizujú mozgu, že existuje nebezpečenstvo, a aktivuje sa sympatický nervový systém – výstražný systém tela. Telo uvoľňuje hormóny na boj alebo útek – adrenalín, noradrenalín a kortizol. Pozornosť sa zbystrí a cukor sa uvoľní do krvného obehu, aby svaly dostali energiu na zvládnutie nebezpečenstva, teda podchladenie.

Prečo je kúpanie v ľade také zdravé?

Stále populárnejšie je kúpanie v ľadovej vode v kombinácii so saunou. Viac energie a lepší spánok, lepšie duševné zdravie, zvýšený krvný obeh, zlepšené sebavedomie a znížená hladina stresu v tele sú len niektoré z pozitívnych účinkov, ktoré mnohí zažívajú skokom do studenej vody. Aj keď je kúpanie v ľade trendy, nie je to nič nové. Ľadové kúpele používajú profesionálni športovci už mnoho rokov ako spôsob, ako skrátiť čas zotavenia a znížiť bolestivosť, vrátane bežcov, boxerov a hráčov rugby a ľadového hokeja.

Medzinárodná výskumná skupina verí, že zimné plávanie – z dlhodobého hľadiska – vám môže priniesť priaznivé účinky, ako je lepší imunitný systém, menej respiračných infekcií, nižší krvný tlak a lepšia hladina cholesterolu (lipidový profil). Vedci tiež poukazujú na vplyv zimného plávania na duševné zdravie. Pravidelné studené kúpele zrejme zlepšujú príznaky depresie, úzkosti, reumatizmu, fibromyalgie a astmy a majú tiež pozitívny vplyv na telesné napätie, únavu, náladu a dokonca aj pamäť. Informácie o ľadovom kúpaní sú však obmedzené a je dôležité mať na pamäti, že aj keď sa zdá, že ľadové kúpanie má pozitívny dopad na zdravie, stále nemáme dostatok štúdií, aby sme mohli tvrdiť, že má preukázaný účinok.

Ako veľmi studený, ako dlho a ako často?

Aby bol kúpeľ považovaný za ľadový, teplota by mala byť nižšia než 10 stupňov a je dobré nastaviť si limit na ľadové kúpanie na dve až tri minúty. Aby ste dosiahli blahodarné fyziologické účinky, nemusíte v studenej vode stráviť viac než pár minút. Produkcia hormónov aj tak vrcholí po dvoch až troch minútach, takže dlhší pobyt vo vode veľmi neprospeje. Môžete sa ísť kúpať do ľadu tak často, ako máte čas a chuť, a aby ste získali dlhodobé zdravotné výhody, musíte to robiť pravidelne. Doktorka Susanna Søbergová, ktorá sa zaoberá výskumom ľadového kúpeľa, odhaduje, že ak sa budete kúpať trikrát týždenne po dobu celkovo 11 minút, získate dlhodobé zdravotné výhody ľadového kúpania. Sezóna začína v septembri a trvá do apríla.

Chcete to skúsiť?

V Nórsku ma to často neláka ísť do mora, pretože teplota málokedy presiahne 20 stupňov. Nedokázala som si predstaviť, ako sa dostanem do studenej vody, ale keď som to prvýkrát skúsila, bola som ohromená tým, aký pokoj a zdravý pocit som po kúpaní mala. Môj rekord je 0,4 stupňa na 1 minútu a 2 – 3 minúty na 8 stupňov. Tomu by som pred pár rokmi neverila – tak sa možno tiež dočkáte pozitívneho prekvapenia?



Veľa zdravia!

Nina Wichman


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa