Čierna baza ako zdroj antokyánov

Čierna baza ako zdroj antokyánov

Vysoký príjem plodov čiernej bazy (Sambucus Nigra L.) je spojený so zlepšením ľudského zdravia a prevenciou alebo oddialením nástupu chronických ochorení. V porovnaní s ostatným ovocím je čierna baza bohatým zdrojom antokyánov (približne 80 % obsahu polyfenolov). Z literatúry vyplýva, že práve antokyány a ich schopnosť potlačovať oxidačný stres a zmierňovať zápalové stavy sú základom farmakologických účinkov čiernej bazy. Okrem posilnenia imunitného systému ide najmä o vplyv pri poruchách súvisiacich s vekom, neuroprotekciou a pri zmiernení metabolických syndrómov, ako sú dyslipidémia, zvýšená hladina cukru v krvi a kardiovaskulárne ochorenia. Bolo preukázané, že konzumácia ovocia bohatého na antokyány poskytuje ochranu a môže viesť k zmierneniu závažnosti týchto ochorení alebo oddialiť ich nástup. Na pozorovaných zdraviu prospešných a liečivých účinkoch antokyánov sa pritom podieľa niekoľko molekulárnych mechanizmov a ciest. Patrí medzi nich napríklad dráha odstraňovania voľných radikálov, inhibícia zápalových dráh sprostredkovaných NF-κB, indukcia antioxidačných enzýmov, prevencia oxidačného poškodenia DNA a inhibícia uvoľňovania oxidu dusnatého.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1420-3049/28/7/3148

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/10/8714

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa