Glukomannan: vláknina odolná voči enzymatickej hydrolýze

Glukomannan: vláknina odolná voči enzymatickej hydrolýze

Glukomannan je vláknina získavaná z hľuzy rastliny Amorphophallus konjac (zmijovca indického). Ide o vo vode rozpustný polysacharid, ktorý sa vyznačuje značnou napúčavosťou a viskozitou REDUXI (absorbuje až päťdesiatnásobok svojej hmotnosti) a odolnosťou voči enzymatickej hydrolýze prebiehajúcej v ľudskom tráviacom trakte. Vďaka tomu glukomannan prechádza hornou časťou gastrointestinálneho traktu v nezmenenej podobe a dostáva sa do hrubého čreva v neporušenom stave. Tam potom slúži ako fermentovateľný substrát pre črevné mikroorganizmy a pozitívne tak ovplyvňuje metabolizmus a produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom. Zároveň prispieva k sýtosti a podporuje chudnutie. Medzi jeho ďalšie prínosy patrí znižovanie hladiny glukózy a lipidov v krvi a jeho prebiotické, protizápalové a protinádorové účinky.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861724004922

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa