Maca pozitívne ovplyvňuje sexuálne zdravie mužov

Maca pozitívne ovplyvňuje sexuálne zdravie mužov

Z klinických štúdií vyplýva, že maca má pozitívne účinky na sexuálne zdravie mužov, najmä na zlepšenie sexuálnej túžby, erektilné funkcie a subjektívne pohody. Nedávny výskum sa zameral na eugonadálnych mužov nad 40 rokov s príznakmi andropauzy (neskorého hypogonadizmu). V rámci štúdie bolo mužom podávaných perorálne denne po dobu 12 týždňov 5 g macy. Výsledkom bolo významné zníženie príznakov androgénnej nedostatočnosti, erektilnej dysfunkcie a dolných močových ciest v porovnaní s východiskovým stavom a placebom.

Pri mace sú ale skúmané tiež jej protizápalové vlastnosti, imunoregulácia, antioxidačné účinky a neuroprotekcia. Preukázaný je tiež jej potenciál v prípade zlepšenia plodnosti aj zníženia únavy. S jej fytochemickým profilom, ktorý zahŕňa okrem iného makamidy, macaeny a glukosinoláty, súvisia tiež účinky ovplyvňujúce zdravie tráviaceho traktu, antihypertenzná aktivita, fotoprotekcia, hepatoprotekcia, kardioprotekcia, proangiogénne účinky, antitrombotická a antialergická aktivita. 

 

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2024.1360422/full

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa