Rola horčíka pri zvládaní diabetu 2. typu

Rola horčíka pri zvládaní diabetu 2. typu

Suplementácia horčíka u diabetikov 2. typu znižuje koncentráciu glukózy v plazme nalačno, glykovaný hemoglobín a diastolický i systolický krvný tlak. K tomuto záveru dospela súhrnná analýzy 24 randomizovaných kontrolovaných štúdií, ktorých sa celkovo zúčastnilo 1 325 diabetikov 2. typu. Účinky podávania horčíka sa pritom líšili v závislosti od zdravotného stavu účastníkov (vrátane veku), BMI, krajiny, dĺžky trvania ochorenia i východiskových hladín horčíka a glykémie. Účinky boli ovplyvnené aj zložením horčíka, jeho dávkovaním a dĺžkou intervencie. Z analýzy dávky a účinku vyplynulo, že priemerné optimálne dávky a doba trvania suplementácie na zlepšenie kontroly glykémie a hladiny krvného tlaku a lipidov boli 279 mg/deň po dobu 116 dní, 429 mg/deň po dobu 88 dní a 300 mg/deň po dobu 120 dní.


Horčík hrá ako kofaktor enzymatických dráh kľúčovú rolu v mnohých metabolických procesoch. Nízka hladina horčíka sa vyskytuje u 30 % diabetikov 2. typu. Horčík pritom napomáha pri uvoľňovaní inzulínu a citlivosti naň, dyslipidémii a dysfunkcii endoteliálnych buniek a pri znižovaní trombotickej tendencie a kontraktilite ciev.



Zdroje:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1020327/full


Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa