Vitamín C môže zmierniť škodlivý vplyv alkoholu na plodnosť

Vitamín C môže zmierniť škodlivý vplyv alkoholu na plodnosť

Pravidelná konzumácia alkoholu má negatívny vplyv na mužskú plodnosť. Vitamín C ale môže pôsobenie alkoholu zmierniť. K tomuto záveru dospela štúdia skúmajúca vplyv alkoholu a vitamínu C u dospelých samcov potkanov, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Journal of Human Reproductive Sciences. Potkani boli v tejto štúdii rozdelení do siedmich skupín, ktoré dostávali a) iba potravu a vodu, b) iba alkohol, c) rôzne dávky vitamínu C alebo d) rôzne dávky vitamínu C a alkohol. Štúdia sa zamerala na analýzu spermií, aktivitu antioxidačných enzýmov, úroveň peroxidácie lipidov a histopatologické zmeny.

V skupinách, ktorým bol podávaný len alkohol, došlo k zvýšeniu hladiny peroxidácie lipidov, zníženiu aktivity antioxidačných enzýmov, zníženiu parametrov spermií a k atrofii semenníkov. V skupinách, ktorým bol spoločne s alkoholom podávaný vitamín C, bolo zaznamenané zvýšenie aktivít antioxidačných enzýmov, zníženie hladiny peroxidácie lipidov a regeneračné zmeny semenníkov. 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10404017/

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa