Vitamín E zlepšuje HbA1c a inzulínovú rezistenciu diabetikov

Vitamín E zlepšuje HbA1c a inzulínovú rezistenciu diabetikov

Dostatočný príjem vitamínu E má priaznivý vplyv na zlepšenie glykovaného hemoglobínu a inzulínové rezistencie pacientov s diabetom. Krátkodobé intervencie vitamínom E v dĺžke trvania < 10 týždňov navyše viedli u týchto pacientov k zníženiu glykémie nalačno. K tomuto záveru dospela metaanalýza, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Nutrition Journal. Do metaanalýzy bolo zaradených 38 randomizovaných dvojito zaslepených štúdií s celkovo 2 171 diabetikmi, z toho 1 110 diabetikom bol podávaný vitamín E a zostávajúcich 1 061 tvorilo kontrolné skupiny. Zahrnuté štúdie sa venovali hodnoteniu vplyvu vitamínu E na hladinu glykémie a inzulínu nalačno, glykovaný hemoglobín (HbA1c) a skúmaná bola tiež hodnota HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance). 


Diabetes mellitus je spojený so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení (KVO), chronického ochorenia obličiek, retinopatie a ďalších chorôb. Najlepším spôsobom prevencie neskorších komplikácií diabetu je kontrola glykémie. 


Zdroje:

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-023-00840-1


Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa