Ako funguje imunita u detí a 4 možnosti, ako ju podporiť

Ako funguje imunita u detí a 4 možnosti, ako ju podporiť

3 minúty čítanie 1075
Autor: Lenka Zajíčková

Aby sa nám podarilo vybudovať silnú imunitu celej rodiny, je najprv potrebné pochopiť, na akom princípe funguje. Dozviete sa tiež nevšedné tipy na to, ako obranyschopnosť podporiť.

Imunitný systém je ako naša vlastná armáda spojencov

Predstavte si, že vaše telo je pevnosť a imunitný systém je armáda, ktorá ju chráni pred nepriateľskými útokmi. Táto armáda sa skladá z rôznych druhov vojakov, ktorí majú špeciálne úlohy. Sú to najmä: 

  • Biele krvinky, ktoré majú za úlohu vyhľadávať zločincov, ktorí sa nám snažia spôsobiť chorobu,
  • B-lymfocyty a T-lymfocyty vedia rozpoznať a zlikvidovať patogén a tiež proti nemu vytvoriť protilátky,
  • makrofágy sú veľké bunky, ktoré požierajú patogény a tiež upozorňujú ostatných vojakov na to, aby sa pripravili na boj. 

Buniek, teda vojakov, je ale oveľa viac a celý systém je taký prepracovaný, že by to vydalo na celú učebnicu. Nesmieme zabudnúť napríklad na zásadnú vec, ako je kostná dreň, kde už spomínané bunky vznikajú. Vo funkcii imunity hrajú veľkú rolu aj protilátky či tzv. cytokíny – tie si môžeme predstaviť ako telefón, ktorým si bunky imunitného systému dávajú znamenie, že sa blíži nebezpečenstvo.

Keď boj skončí, tak armáda si pamätá, ako vyzerali nepriatelia. Ak sa tí istí záškodníci objavia znova, vojaci ich zaregistrujú a rýchlejšie zlikvidujú.

A ako funguje očkovanie? Je to ako tréning pre armádu. Vojaci sa naučia, ako rozpoznať nepriateľov ešte pred tým, než sa objavia, čo znamená, že sú pripravení bojovať, keď sa votrelci dostanú do vnútra.

Ako účinne podporiť imunitu – to chce vedieť každý rodič

A obzvlášť na jeseň a v zime, keď sa našu armádu pokúša oslabiť najviac zločincov. Zázračná tabletka neexistuje, instantné riešenie tiež nie. V jadre veci skrátka každý niekedy musí zvládnuť nejaké choroby. My ale zdravým životným štýlom môžeme pomôcť tomu, aby tých problémov bolo menej a hlavne, aby boli ľahšie zvládnuteľné. Raz a navždy prijmite fakt, že starostlivosť o imunitu znamená boj na mnohých poliach a nevypláca sa niektoré opustiť. Druhou vecou je, že imunita, najmä tá detská, sa vyvíja a trénuje. Preto je do určitej miery normálne a vlastne aj potrebné, že sú deti choré. 



Čo má na imunitu veľký vplyv:

Vitamíny je možné doplniť o zinok – o ňom sa posledné roky v spojitosti s imunitou hovorí stále viac.

Výživové doplnky sú jedna vec, ale čo sú tie veci, ktoré sú zadarmo, a bez ktorých sa dobrá obranyschopnosť nezaobíde? 

  1. Rozhodne dbajte na dostatok spánku. Čím mladšie dieťa je, tým väčšiu rolu to hrá. Ale po celý život potrebujeme najmenej 8 hodín kvalitného spánku na to, aby sa v imunitnom systéme mohli odohrať nevyhnutné procesy. Naopak chronický nedostatok spánku môže oslabiť imunitnú odpoveď a zvýšiť náchylnosť na problémy. Prečítajte si napríklad nedávny článok o tom, čo všetko zbytočne narušuje dobrý spánok.
  2. Otužovanie môže zlepšiť funkciu imunitného systému tým, že zvyšuje hladiny imunitných buniek, ako sú biele krvinky a neutrofily, ktoré sú kľúčové v boji proti infekciám. Štúdie ukazujú, že pravidelná expozícia chladu môže stimulovať produkciu cytokínov, čo podporuje regulácii zápalu a zlepšuje odolnosť voči chorobám. Nemusíte nutne chodiť do sauny ani plávať v rieke – postupne a s citom sa s deťmi naučte potrebovať o vrstvu oblečenia menej, doma zbytočne nekúrte a naučte sa spať pri otvorenom okne. 
  3. Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje počet cirkulujúcich imunitných buniek a to zlepšuje schopnosť tela odhaliť infekcie a reagovať na ne. Mierne a pravidelné cvičenie tiež pomôže telu rýchlejšie reagovať na patogény, čím sa znižuje riziko respiračných infekcií. Pozor – naopak neúmerne vysoká fyzická záťaž, na ktorú nie je dieťa zvyknuté, môže dočasne oslabiť imunitnú odpoveď a zvýšiť náchylnosť na infekcie, ak nie je sprevádzaná dostatočným odpočinkom a regeneráciou. Venujte sa teda s rodinou športu pravidelne, s rozumom, a rozhodne sa potom naučte odpočívať. 
  4. Vitamín D nielen zo slniečka – nezabúdajte na to, že slnečný svit, ktorý je zdrojom vitamínu D, nám počas jesene, zimy a jari väčšinou nestačí. V tejto dobe je na mieste poobzerať sa po inom zdroji Déčka: tučných rybách či rybom tuku, alebo priamo po doplnku stravy s vitamínom D. Kým vitamín C nie je zase tak ťažké získať každý deň z ovocia, ryby si obvykle dávame zriedka a to pre dostatočný príjem vitamínu D či omega-3 nestačí.

Je to také jednoduché a zároveň také zložité, že? Cesta k zdraviu bohužiaľ nevedie skratkami, ale keď sa nad tým zamyslíme, dáva to obrovský zmysel: strava bohatá na živiny, normálny spánok bez vplyvu obrazoviek (viete vlastne, prečo ľudia v minulosti spali lepšie?), dostatočná dávka pohybu a duševná pohoda – keď sa nám podarí venovať telu starostlivosť v týchto smeroch aspoň čiastočne, určite to na zdraví čoskoro poznáme.




OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Mesačné balenie

Omega-3 vyvinutá špeciálne pre deti. Žuvacie rybičky majú príchuť Tutti Frutti a sú prirodzene sladené pomocou stévie. Sú úplne bez rybieho zápachu, a preto sa hodia aj pre tých, ktorým prekáža rybia chuť. Obsiahnuté kyseliny EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa