Pestrec mariánsky: ideálna bylinka pre vašu pečeň

Pestrec mariánsky: ideálna bylinka pre vašu pečeň

3 minúty čítanie 900
Autor: Lenka Zajíčková

Pre svoje účinky na pečeň a trávenie je už veľmi dobre známy. Pre prípad, že by ste o ňom predsa len zatiaľ nepočuli, tu sú tie najdôležitejšie informácie: čo je pestrec, na čo pomáha a komu môže skutočne prospieť?

Poznali ho už starí Gréci a Rimania

Doložiteľné informácie o pestreci nájdeme už v staroveku. A už vtedy ľudia vedeli, že pôsobí najmä na pečeň a tráviaci systém. V Európe sa pestrec stal známym aj vďaka svojim detoxikačným účinkom. Neskôr v stredoveku ho používali mnísi v kláštorných záhradách ako prostriedok na problém s pečeňou všetkého druhu. 

Moderné výskumy jeho účinkov ale začali až v 20. storočí, keď bola vedecky potvrdená jeho aktívna zložka silymarín. Silymarín má silné antioxidačné účinky, pričom sa používa najmä na ochranu a regeneráciu pečeňových buniek. 

Silymarín je označenie pre skupinu prírodných farbív. Pod jedným pojmom v skutočnosti nájdeme viac zložiek, ktoré sa získavajú zo semien pestreca. Okrem antioxidačných vlastností podporuje správnu tvorbu žlče a chráni pečeňové bunky.

Na čo je dobrý silymarín?

Hlavná účinná látka pestreca podporí pečeň a tráviacu sústavu. Je preto výborný pre každého, kto neholduje zdravému životnému štýlu a jeho jedálny lístok by si zaslúžil revíziu. Alkohol, tučné jedlá, rýchle občerstvenie alebo naopak drastické diéty či vynechávanie určitých skupín potravín sú pre zažívanie záťažou a naša pečeň ocení, keď im túto záťaž budeme kompenzovať. 



Pestrec mariánsky zvoľte, keď:

  • Pravidelne fajčíte alebo pijete alkohol,
  • nevhodne sa stravujete, 
  • máte problémy s pečeňou a trávením, 
  • trpíte stresom alebo ste vystavení znečistenému ovzdušiu.

Pestrec si nepleťte s bodliakom

Možno máte dojem, že rastie na každom rohu ako burina. Aj keď sa bez problémov pestuje aj v našich záhradkách, to, s čím ho zamieňate, je bodliak tŕnitý alebo pichliač roľný – v podstate obyčajné bodliaky s fialovými kvetmi. Pestrec sa od nich líši bielym mramorovaním na listoch a na bežnej lúke sa len tak nevyskytuje. Samozrejme je rozdiel aj v účinných látkach, preto odporúčame obstarať si silymarín vo výživových doplnkoch či od overeného bylinkára – v tomto prípade sa bohužiaľ na samozber spoľahnúť nedá. 

Problémy s pečeňou bohužiaľ nie sú okom viditeľné a veľakrát ich zamieňame. Faktom je, že ak nedbáme na kvalitnú stravu v rozumných porciách, môže to z dlhodobého hľadiska predstavovať pre pečeň zbytočnú záťaž. Silymarín, teda pestrec mariánsky, nám pomôže vrátiť ho späť do formy. 


Hepactum FORTE

Hepactum FORTE Mesačné balenie

Hepactum FORTE je nórska receptúra ​​s obsahom prírodných zložiek, vrátane známeho a celosvetovo uznávaného pestreca mariánskeho, ktorý je v súčasnosti najlepšie preskúmanou zložkou rastlinného pôvodu používanou pri ťažkostiach s pečeňou.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa