Vitamíny a minerály, ktoré sa navzájom podporujú – užívajte výživové doplnky múdro

Vitamíny a minerály, ktoré sa navzájom podporujú – užívajte výživové doplnky múdro

3 minúty čítanie 1386
Autor: Lenka Zajíčková

Bežné a dobre známe vitamíny či minerály má doma asi každý. Nie všetci ale vedia o tom, že niektoré z nich sa v účinkoch podporujú. Pozrite sa, či aj vy nemáte v zásobe niečo, čo môžete užívať efektívnejšie.

Dozviete sa:

  • Ako sa prišlo na to, že spolu niektoré živiny súvisia,
  • čo sa oplatí užívať spoločne a prečo,
  • či hrá rolu to, keď vitamíny užívate ráno alebo večer.

Kombinácie vitamínov nevznikli náhodne

Zameranie sa na užívanie vitamínov a minerálov, ktoré spolu pôsobia v synergii, je kľúčom k maximálnemu využitiu ich účinkov na náš organizmus. Keď napríklad kombinujete vitamín D s vápnikom, výrazne podporujete schopnosť tela absorbovať a využívať vápnik pre zdravie kostí. Podobne vitamín C podporuje vstrebávanie nehemového železa, čo môže byť rozhodujúce pre ľudí, ktorí železo získavajú hlavne z rastlinných zdrojov.

Vedci študovali, ako jednotlivé vitamíny a minerály fungujú na molekulárnej úrovni v tele. Napríklad pri skúmaní, ako telo vstrebáva vápnik, bolo zistené, že vitamín D hrá veľkú rolu pri regulácii tohto procesu tým, že podporuje absorpciu vápnika v črevách.

Iné objavy prišli z pozorovania ľudí, ktorí trpeli nedostatkom konkrétnych živín. A bolo zistené, že aj keď ľudia užívajú dostatok vápnika, bez vitamínu D môže mať telo problémy s jeho vstrebávaním a využitím, čo viedlo k dôležitým poznatkom o tom, že niektoré látky bez seba nevedia dostatočne dobre fungovať.

Čo teda užívať spoločne?

Vitamín D a vápnik: Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik zo stravy. Tento vzťah je kľúčový na udržanie silných kostí a zubov, pretože vápnik je základným stavebným kameňom kostného tkaniva, ale bez dostatočného množstva vitamínu D sa ho do nej neuloží toľko, koľko by mohlo.

Vitamín C a železo: - Vitamín C sa podieľa na vstrebávaní železa z rastlinných zdrojov (tzv. nehemové železo). Konzumácia potravín bohatých na vitamín C spolu s potravinami obsahujúcimi železo, ako sú strukoviny, špenát alebo celozrnné produkty, podporuje absorpciu železa, čo má pozitívny vplyv napr. na správnu krvotvorbu.

Vitamín K a vápnik: Vitamín K hrá dôležitú rolu pri regulácii vápnika v tele, najmä pri jeho správnom ukladaní do kostí a obmedzení jeho hromadenia v cievach. Podporuje teda zdravie kostí i kardiovaskulárneho systému. 

Horčík a vápnik: Horčík pomáha pri prenose kalcia do kostí a tiež reguluje rovnováhu týchto minerálov v tele. Správny pomer horčíka a vápnika je dôležitý pre zdravie svalov a nervov, pretože obidva minerály spolupracujú pri svalových kontrakciách a nasledujúcej relaxácii.

Zinok a vitamín A: Zinok je dôležitý pre správny metabolizmus a uvoľňovanie vitamínu A z pečene. Obidva nám prospievajú pre zdravie očí, ale tiež imunitu a pokožku. 

Vitamín B12 a kyselina listová (vitamín B9): Vitamín B12 a kyselina listová spolupracujú pri tvorbe červených krviniek a podporujú správnu funkciu nervového systému. 

Ako správne užívať vitamíny?

Pri niektorých nie je čas užívania až taký podstatný, z iných však budeme čerpať viac benefitov, keď si ich dáme v správny čas:

  1. Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) je najlepšie užívať počas jedla, ktoré obsahuje tuky. Tuky pomáhajú telu tieto vitamíny efektívnejšie vstrebať. 
  2. Vitamíny B a vitamín C sú rozpustné vo vode, a preto je ideálne užívať ich ráno na lačno alebo s ľahkým jedlom. Pomáhajú dodať energiu a podporiť metabolizmus, takže sú často odporúčané na začiatok dňa. 
  3. Horčík sa často odporúča užívať večer, pretože má upokojujúci účinok a môže prispieť ku kvalitnejšiemu spánku. Tiež pomáha s regeneráciou svalov po námahe, preto je výhodný po fyzickej aktivite. 
  4. Vápnik by sa mal užívať večer, pretože jeho vstrebávanie je počas noci jednoduchšie a súčasne má pozitívny vplyv na regeneráciu kostného tkaniva.


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa